lundi 14 octobre 2013

Turta de ursitori


"Ursitorile - credinta foarte raspandita si extrem de veche.

Ursitorile sunt trei zane-surori, capricioase: cea mare, numita Ursitoarea, "tine o furca in mana, pune firul si invarte fusul; cea mijlocie, adica Soarta, toarce firul din caierul prins in furca si-l invarteste pe fus, iar cea mica, Moartea, are foarfece cu care taie firul depanat.

Ele stabilesc soarta sau ursita copilului in saptamana in care s-a nascut, dupa unii in noptile fara sot, iar dupa altii in primele trei nopti de la nastere sau abia intr-a opta.

Se spune ca "in timpurile mai vechi, pe cand oamenii erau mai buni, mai drepti, nu asa rai, invidiosi si pacatosi ca in ziua de azi", multi le vedeau cand vin si le auzeau cum ursesc. Dar astazi nu se mai arata pentru ca dintre cei care le-au vazut si auzit, au fost care au destainuit toate secretele lor. Si apoi oamenii nici nu e bine sa-si cunoasca dinainte soarta caci:

"De-ar sti omul ce-ar pati,
De-nainte s-ar feri."

sau

"De-ar sti omul ce-ar pati,
Nici din casa n-ar iesi."

De aceea astazi, nimeni nu stie cand vin ursitorile... se pare ca pe la miezul noptii, cand toti ai casei dorm, furisandu-se incet si vorbind soptit. Astfel ca, dupa credinta din unele zone ale Tarii Romanesti, e bine, ca atunci cand se naste copilul si in perioada imediat urmatoare, sa se tina usile si ferestrele deschise si sa se cultive o atmosfera vesela, ci nu trista pentru a nu predispune suparacioasele ursitoare

Tot pe parcursul celor trei zile, se pregatesc diverse lucruri, variind de la zona la zona, spre a le fi oferite ursitoarelor pentru imbunare. Pe o masa "frumos asternuta", se pun trei talgere de grau fiert, trei pahare cu apa, simbol al vietii si trei cu untdelemn pentru prosperitate, si niste bani... sau fructe, faina, sare etc. si trei lumanari aprinse caci, se zice, ca daca nu gasesc lumina in odaia copilului, se supara si ursesc o soarta rea.

O poveste frumoasa, in care cei mai multi nu mai cred desi au reflexe formulari ca "mi s-a ursit o soarta rea", "Cartea Sortii", "s-a implinit soarta", "asa i-a fost ursita", "asa i-a fost scris", "asa mi-a fost dat" sau "asta-i soarta" !!!"

Citate din "Nasterea la romani" de S.Fl. Marian.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire